30.6.2010

Sometimes I think I've lost my mind

Kauan kauan sitten minut haastettiin kirjoittamaan 100 faktaa sotureista. Tässäpä sitten meidän lauma pähkinänkuoressa.
1. Perheelläni on aina ollut koiria. Ennen nykyistä laumaani, meillä on ollut ajokoiria ja karhukoiria.
2. Rakkauteni karhukoiriin ei ole hiipunut viimeisimmästä karhukoirasta luopumisenkaan jälkeen. Päinvastoin, olen entistä ihastuneempi mustavalkoiseen juroon nallekarhuun.
3. Ja hyvin usein mietin illan pimeimpinä hetkinä, mitä Arskalle, viimeiselle karhukoiralle, kuuluu.
4. Ensimmäinen walesi tuli sattumusten kautta, Perheemme oli pitkään miettinyt koiraa, joka olisi erityisesti tarkoitettu minulle. Eppu rikkoi farkkuni, söi hiuksiani ja iski lukemattomia kertoja terävät hampaansa käteeni, mutta silti Epun takia meille saapui Elvis.
5. Elviksen nimi oli jo päätetty kauan ennen kuin oli tiedossa edes koiran rotua. Tai tuleeko sitä koiraa alkaneen milleeniumin aikana vai ei.
6. Omaa koiraa aloin haaveilla kahdeksanvuotiaasta. Tuolloin näin Savon erämessuilla agilitysta esittelyn. Ja sille tielle olen jäänyt.
7. Vuosien varrella kaikki muu on yksi toisensa jälkeen tippunut harrastusluettelostani. Näin jälkeenpäin ehkä hieman kadunkin joidenkin harrastusten lopettamista, mutta minkäs teet, aika ei riitä kaikkeen.
8. Mutta koirien ansiosta olen löytänyt uusia harrastuskia.
9. Paavon kanssa pään hakkaaminen seinään on ehdoton suosikki harrastukseni.
10. Ja Elviksen kanssa olen harjoittanut nopeita käden liikkeitä, kuinka säilytät kätesi antaessasi lihapullaa ahneelle walesille.
11. Ottaessani toista walesia, luulin yhteiselon olevan helpompaa pikkuisen kanssa.
12. Elvishän oli pentuna oikea enkeli.
13. Ellu oli heti sisäsiisti
14. Oppi asiat parin toiston jälkeen.
15. Ei tehnyt koskaan mitään pahaa.
16. Ehkä muutamat vahinkopissat, mutta muuten.
17. En muista kertaakaan Elviksen testailevan hampaitaan tai hyppivän pöydille.
18. Toista se oli Paavon kanssa.
19. Kun silmä välttää Paavo hyppii edelleenkin pöydille.
20. Koko perhe oli hysteerinen, kun talossa oli liian hiljaista Paavon tullessa taloon.
21. Ja Paavon sisäsiisteys on edelleenkin vieraissa taloissa vastustamattomien hajujen äärellä hieman kyseenalaista.
22. myös Paavon sytytys temppujen opetteluun on kyseenalaista.
23. Mutta kun Paavon kanssa ollaan samalla taajuudella…
24. Olen pohtinut kaikki nämä 3 ja ½ vuotta kuinka kaksi sukulaiskoiraa voivat olla noin erilaisia.
25. Nuo kaksi ovat kuin yö ja päivä.26. Voin sanoa, että Elvis oli ensimmäiseksi omaksi koiraksi juuri oikea tapaus.
27. Täydellinen.
28. Opettanut paljon.
29. Itkettykin ollaan.
30. Erityisesti silloin, kun varmistui, että Elviksellä on kivesvika.
31. Näin jälkeenpäin ajatellen, olen lähinnä vain tyytyväinen kivesvikaisuudesta.
32. En ole koskaan pitänyt näyttelyistä ja kerran turistiluokassa ollessaan Elviskin teki selväksi, ettei hymyilevillä brittisedillä ole asiaa Elviksen luokse.
33. Sen jälkeen en ole käyttänyt Ellua edes mätsereissä, kuten herran nuoruusvuosina tuli parit koluttua.
34. Sen sijaan ollaan käytetty kaikki raha ja tarmo agilityyn.
35. Jos Elvis ei kisoissa säännöllisin väliajoin haistattelisi minulle pitkiä niin voisin kuvata Ellua täydelliseksi [ainakin ensimmäiseksi koiraksi].
36. Meillä on yhteys siellä radalla.
37. Tutustuttiin yhdessä lajiin.
38. Se koiran palo treeneissä.
39. Ne onnistumiset.
40. Elviksessä on radalla vain sitä jotain.41. Toinen ison itkun paikka on ollut Kuopioon muuttaessani. Pojan jättäminen äidille oli kova paikka.
42. Meillä oli Elviksen kanssa yhteys.
43. Ja niinä harvoina kahdenkeskisinä aikoina olen haikeana muistellut meidän yhteistaipaleemme alkua. Elämää ilman Paavoa, elämää ilman välimatkaa.
44. Mutta niistä yhteisistä hetkistä osaa nauttia nykyisin yhä enemmän
45. Ja nykyisin äiti ja Elvis ovat löytäneet toisensa.
46. Ja meillä on Elviksen kanssa kahdestaan keskinäinen side yhäkin olemassa.
47. Ja nykyisinhän Elvis asuu melkein naapurissa.
48. Elviksellä on aina ollut ilmiömäinen nenä-
49. Tähän perustuu minun käsitykseni siitä, että kaikki koirat ovat luontaisia jäljestäjiä, enkä voi ymmärtää, miten jotkut joutuvat treenaamaan jäljestämistä.
50. Elviksen ominaisuuksiin kuuluu myös helposti lihoaminen. Erityisesti äidin kanssa asuessa.
51. Tälläkin hetkellä herra on laihiksella ja äiti kuntokuurilla yhdessä Ellun kanssa.52. Elviksen lempiliike on nouto
53. Pitäisi varmaan olla hieman pettynyt asiasta, sillä iskä tuota noutoa Ellun kanssa pentuna otti paljon. Ainoa asia, mitä minä en joutunut yksin opettamaan koiralle.
54. Kun Elvis meille tuli, tai sitä suunniteltiin, minulle tehtiin alusta asti selväksi, että minä hoidan pääsääntöisesti koiran.
55. Isä käyttäisi Ellua metsällä ja äiti lenkkeilisi.
56. Suomennettuna tämä tarkoitti sitä, että äiti teki aamulenkit ja isä lainaili minulle innoissaan kirjastosta spanielin metsästyskoulutuskirjoja.
57. Olen aina hämmästellyt aikuisten logiikkaa siitä, että jos koira tottelee vain minua, minun pitää kouluttaa koiraa lisää. Jos koira toimii vieraiden seurassa, “siitä näkee, kuka sitä on kouluttanut” ja ihailevat katseet ovat aina osoitettu äidille.
58. Elviksen ottamisen jälkeen olenkin huomannut aivan uusia puolia perheestäni. Tai no, isähän oli aivan myyty Ellulle. Kun isä soitti työmatkalta, pyysi hän Elvistä puhelimeen, minulle lähetettiin vain terkkuja. Äidin kanssa, nimenomaan tämän koulutussysteemin takia, olemme riidelleet enemmän ja enemmän.
59. Valitettavasti luonteeseeni kuuluu, että jos kerta jokin on minun ansiotani niin kunnia siitä pitäisi myös kuulua minulle. Jos raadan jonkin asian eteen ja homma ei muilta sujukaan ja kaikki roska skipataan niskaani niin joku asiasta saa kuulla. Tässä tapauksessa äiti.60. Sitten laumamme toinen punavalkoinen otus. On ansainnut lisänimensä perkele.
61. Paavon takiahan itkin jo ennen kuin minulla koko pentua oli.
62. Ja olen monesti sen jälkeenkin. Etenkin agilityssa kyyneleiltä ei ole säästytty.
63. Olen manannut tuon koiran sinne jonnekin hyvin monesti.
64. Mutta koskaan en ole halunnut vakavissani tuosta piskistä luopua. Koskaan.
65. Vaikka oikea maanvaivahan tuo koira on alusta asti ollut.
66. Mutta on Paavollakin ollut kovaa.
67. Paavo saapui perheeseemme juuri silloin, kun meillä alkoi tapahtua.
68. Vikaa on siis omistajassakin.
69. Mutta liekö kaikella tarkoituksensa? Nykyisin Paavo Perkeleestä on kehittynyt melkoinen sydänten murskaaja, jolla olisi ottajia, jos joskus herraan kettuuntuisin todella.
70. Nykyisin Paavo on varjoni.
71. Ja Kuopiossa ollessamme olemme alkaneet opetella toistemme tavoille. Päässeet toistemme sisälle ja löytäneet “sen jonkin”.
72. Toivoin nopeaa walesia. Sen sain, ainakin osittain. Sen kanssa on nyt elettävä.
73. Kuuliaisesta, yhteistyöhaluisesta ja helposti palkattavasta koirasta en maininnut sanallakaan toivomuslistallani. Asiat on pitänyt itse opetella.
74. Paavon kanssa kaikki on aloitettu noin tuhat kertaa uudelleen ja uudelleen. Tämä on kasvattanut ainakin allekirjoittaneet pinnaa ja kunnioitusta koko hemmetin eloa kohtaa.
75. Mutta kärsivällisyys palkitaan. Kuten jo edellä sanottua Paavo on nykyisin oikea herrasmies ja täydellinen kaveri ja voisin sanoa, että elämä ilman Paavoa on teeskentelyä.
76. Paavo on siis salaa ja vähemmän salaa opettanut minulle jo pelkästään elämästä aivan uusia asioista ja juuri niiden vuodatettujen kyyneleiden, illan pimeimpien hetkien pohdintojen takia ja uudelleen yrittämisten ansiosta, tuosta koirasta on tullut tärkeä osa elämääni.
77. Vaikka Paavolla edelleen on on/off-näppäimessä kosketushäiriö, on Paavo nykyisin täydellinen. Huolestuttavan tärkeä.78. Agilityn lisäksi kolutaan näyttely tai kaksi vuodessa.
79. Erityisesti brittisedät ja -tädit tykkäävät Paavosta.
80. Jäljestettykin ollaan ihan pikkaisen. Myös Paavo omaa tarkan nenän. Isoveikka varmaan opetti.
81. Uiminen on Paavon rakkaus. Vedessä voisi porskutella vaikka koko päivän, kunhan joku jaksaisi menoa vain katsoa.
82. Paavo on kiltteine käytöstapoineen vähän ressukka. Se pitää syleilystä ja sylistä olemisesta, mutta jos toinen koira tahtoo myös huomiota, jää Paavo kiltisti taka-alalle. Pohdinkin usein, mahtaisiko Paavo lapasen luonteensa takia selvitä susilaumassa hengissä? Paavo on liian kiltti.
83. Tuli myös mieleeni, että Paavon rakkaus uimisen ja agilityssa juoksusuorien lisäksi on ehdottomasti sauna.
84. Herran poissaaminen saunasta on toisinaan oma operaationsa [silmiin tuijottamista ja vaativa “kipitä” käsky tehoavat nykyisin hyvin]85. Siinä missä Elvis muistuttaa minua [paria mummelia lainatakseni] söpöine kiharoineen, Paavo muistuttaa minua lapsiin suhtautumisella.
86. Kumpikaan meistä ei pidä lapsista. Lapset eivät vain tunnu tätä tajuavan.
87. Paavo myös tykkää reagoida epävarmoihin asioihin haukkumalla ja uhmaamalla pelkoa leikkimällä kovaa jätkää. Ilmeisesti Paavo on lukenut jostain “sellainen koira kuin omistaja” lausahduksen.
88. Tämä tuo oman extransa metsälenkeillä, jos puskasta pöllähtää ihminen. Hampaat irvessä melko vakuuttavasti haukkuva spanieli on aiheuttanut ylimääräisiä sydämen lyöntejä muutamille onnettomille.
89. Onneksi Paavo on sen verran nössö, että tarvitsee uhmaamiseen minun tuen ja luvan ja tilanne alkusäikähdyksen jälkeen on kontrollissa, kun koira tulee kutsusta jalkoihini suojaan. Pidän enemmän Elviksen reaktiosta, joka tutkii vaaroja minun jalkojeni takaa alusta asti ja luottaa siihen, että jos jotain pahaa tapahtuu, se tapahtuu ensimmäisenä minulle tai, että minä hoidan tilanteen. Toki Paavokin alku-uhmaamisen jälkeen luottaa liikuttavan varmasti siihen, että mamma handlaa nämä asiat.
90. Olematon keskittymiskyky on myös asia, mikä yhdistää minut waleseihin.
91. Paavosta löytyy myös kaksi puolta. Kun ei tapahdu mitään, silloin ei myös tapahdu mitään. Ei kannata edes yrittää laittaa asioita tapahtumaan. Ja kun tapahtuu niin sitten asiat tehdään täysillä loppuun asti. Voisin allekirjoittaa tämän piirteen myös itsestäni.
92. Kun nyt pääsin itsestäni kertomisen makuun niin jatkettakoot loput faktat sillä linjalla.
93. Muutin lukion perässä Kuopioon ja syksyllä aloitan abivuoteni.
94. Voisin sanoa, että olen laiska. Ne, jotka ovat asuneet kanssani samassa taloudessa voivat varmasti vahvistaa tämän asian, mutta ne, jotka kyselevät tekemisiäni ymmärtävät, ettei aikani riitä mihinkään turhan päiväisiin imuroimisiin.
95. Koirien lisäksi elämäni täyttää jalkapallo.
96. Tosin “vain” harrastusjoukkue, mutta jalista kuin jalista. Kuinka kukaan voi väittää jalista tylsäksi lajiksi?
97. Olen suorittamassa autokoulua. Inssi olisi viikon päästä omg.
98. Itsestä kertominen ilman kysymyksiä on yllättävän haastavaa.
99. Näin kesäisin vihaan punkkeja, syksyisin hirvikärpäsiä.
100. Parhaat kokemukseni olen jakanut sotureitteni kanssa ka siksipä juuri he ovat sotureista parhaimmat!

2 kommenttia:

  1. Jos Epulla olisi tapana hihittää, se tekisi sen nyt. Mä en enää edes muista noin kaukaisia asioita, rikki menneitä farkkuja tjsp... Siis Eppuhan oli NIIN ihana ja kiltti pieni penneli (not).

    VastaaPoista
  2. Ne oli lempifarkut ja kenties kaikkien aikojen parhaat ikinä!

    VastaaPoista